Това означава военното разузнаване, което е на подчинение на министерството, и Националната разузнавателна служба, която е под шапката на президента, да бъдат обединени в едно.
В кулоарите на парламента Ангелов обясни, че предлага да се направи държавна разузнавателна агенция по подобие на ДАНС, която ще е подчинена на Министерски съвет, съобщи. БТА. Това може да стане до 2 години според новата Стратегия за национална сигурност, която Съветът по сигурността към правителството е разгледал днес, съобщи Дарик радио.

Министерството на отбраната ще има свой отдел за войсково разузнаване, който да осигурява само операциите на въоръжените сили. То няма да дава информация за военнополитическата обстановка, защото това ще прави мегаагенцията.

Ангелов обясни още, че в Закона за националната сигурност ще бъдат разписани правомощията на органите на ръководство на системите за Национална сигурност, както и нейните отделни елементи. Съветът за Национална сигурност трябва да играе в бъдеще ролята на постоянен кризисен щаб, смята министърът. Това се налагало, защото сега се създавали кризисни щабове, които реагирали след събитията.

Трябва да има център за стратегически анализи към Съвета за национална сигурност, който предварително да определя действията на базата на свои прогнози, каза още Ангелов. Това звено ще ползва и външни експертизи на НАТО, ЕС и неправителствени организации и ще има собствена малка администрация.

В края на май Съветът за национална сигурност ще има второ заседание за Стратегията за национална сигурност, а в началото на юни тя се предвижда да бъде разгледана и от кабинета, преди да бъде внесена в парламента, посочи министърът.

Обединението на разузнаване и контраразузнаване в едно е противопоказно, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на журналистически въпрос дали се предвижда ДАНС да отговаря и за разузнаване.

"Изслушах всички мнения по време на заседанието. Има конструктивни предложения, които ще включим в окончателния вариант на стратегията",  заявил министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността, стана ясно междувременно.

Единствената официално приета от българския парламент Концепция за националната сигурност на България е на правителството на Иван Костов и е одобрена от Народното събрание с решение от 22 април 1998 г. Стратегия за национална сигурност бе написана и от Димитър Йончев по поръчка на кабинета "Станишев", но тя не бе внасяна в парламента. Новата стратегия със заложената мегаагенция е написана от Центъра за изследване на националната сигурност, чийто предишен председател беше Аню Ангелов.