Въпреки че мнозинството поправи гафа, от левицата обявиха, че скандалната промяна в Закона за наркотичните вещества е опит за обслужване на частни интереси, защото с нея се либерализираше режимът на реклама с изображения, наподобяващи наркотици.

Оказа се, че след като на 19 март в “Държавен вестник“ са излезли промени в закона, одобрени от президента, няколко дни по-късно е бил променен смисълът на текста, без за това да има указ от Георги Първанов.
Спорният текст гласеше: “Непряка реклама е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество за реклама върху стоки и рекламни продукти“.

След като от президентството арармираха за случая, председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че е направила проверка и е установила, че обнародването на поправката се основат на установена практика през годините, която не е нормативно регламентирана. Оказало се, че11  подобни поправки в закони са направени в периода 2000-2010 г.

Днес за създаването на анкетна комисия гласуваха 170 депутати, а "против" бяха 6, предаде БТА. Идеята за анкетна комисия, която да провери обстоятелствата, беше подкрепена лично и от Цачева, съобщи Дарик радио.
Комисията ще работи един месец и в нея ще вземат участие по един представител от всяка парламентарна група, както и един независим депутат. За неин председател беше избран Румен Иванов от ГЕРБ, негов заместник ще бъде Мая Манолова от БСП, а членове - Петър Хлебаров от „Атака", Ваньо Шарков от Синята коалиция и независимият Димитър Чукарски, който напусна РЗС.