Българският министър е на двудневно посещение в Сърбия.
Основните проблеми, които поставиха българите в района, бяха свързани с обучението на български език в Западните покрайнини, предаде БНР. По време на срещата в Ниш с лидерите на българските партии в Сърбия, Николай Младенов призова сънародниците ни да преодолеят различията помежду си. 

Ръководителят на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че този район се обезлюдява и броят на българите в него драстично намалява. Николов призова министър Младенов да съдейства за увеличаването на българските инвестиции.
Депутатът в сръбския парламент, който е от управляващата коалиция Зоран Петров обеща да лобира пред властите в Белград да се решат натрупалите се проблеми.
Сериозно бяха дискутирани проблемите с българския език и обучението на български в районите, където живеят наши сънародници, както и българският хан в босилеградското село Парово.

България ще открие културен център в Белград. Сградата, в която ще се помещава културният център, е почти завършена. Това стана ясно на срещата вчера между Николай Младенов и сръбския му колега Вук Йеремич.  
Досега такава институция в Белград не е имало.

По време на политическите разговори в Белград Николай Младенов заяви, че България е ангажирана с европейската перспектива, както на Сърбия, така и на останалите държави от западните Балкани.
Сръбската страна очаква до края на годината официално да бъде одобрен статутът й на страна-кандидат за членство в ЕС, съобщи междувременно пред БНР Александър Църквеняков, посланик на западната ни съседка у нас. Желанието на Сърбия е през юни да бъде получен въпросникът за кандидатстване.