Кутев поиска лично обяснение от лидера на "Атака" Волен Сидеров, след негово изказване, от което се обидил - "че социалистите са деца и внуци на тези, които са убивали хората в комунистическите концлагери".
Цачева обясни, че той не може да даде лично обяснение при положение, че има процедурни правила за дискусията. След като Кутев настоя, председателят на парламента го отстрани от заседанието, съобщи БТА.

В кулоарите на парламента Кутев заяви, че според него отстраняването му от пленарна зала няма основание.
"Не може Волен Сидеров да нарече мен и моите роднини убийци и аз да нямам право на реплика на това. Може ли именно Сидеров да се окаже моралният съдник? Човекът, който замерваше с кюфтета стюардесите в немския самолет, човекът, който е известен с магистрала „Тракия” и с това, че бие къде, който срещне, човекът, който изнудваше след това Павел Чернев, за да го покрие.
Съжалявам, но моите предшественици са Филип Кутев, художничката Надежда Кутева, Елена Кутева – професор в консерваторията. Това не може да свърши така. Това е потъпкване на демокрацията, което рано или късно ще доведе до диктатура. За сега все още е мека, просто защото Бойко Борисов не може да стигне до тежка диктатура. Той ще падне от власт преди да е въвел тежката диктатура”, каза още Кутев, цитиран от "Фокус".

В пленарна зала съпартийката му Мая Манолова възрази срещу начина на водене на заседанието. Тя каза, че Цецка Цачева задава скандален тон на дебата и посочи, че приемането на процедурни правила за водене на дискусията не отменя действието на правилника.
"Длъжна сте, когато се отправят обидни квалификации към депутат, да действате и да реагирате своевременно и да накажете народния представител, който го е извършил, а след като не направихте това за речника на Волен Сидеров , не дадохте възможност на Антон Кутев да се защити от обидните реплики по негов адрес", заяви Манолова.

Междувременно Сидеров заяви още, че Георги Първанов никога не е показал, че е загрижен за държавата.
"Защо веднъж той не се обади за сделките, които ограбиха България. Той не се обади и когато разграбиха българската армия. Какво правеше през това време - той мълча, ангажиран в своите занимания - любовни, ловни, каза лидерът на "Атака". Като е такъв фен на стенограмите защо не публикува стенограмата от разговора, който имахме от партията ни с него и му поискахме оставката след провала на неговата Тройна коалиция", попита лидерът на "Атака".

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов отбеляза,че президентът Георги Първанов е престанал политически да представлява нацията. Той остана държавен глава на създадения от самия него кабинет на тройната коалиция и пречка за излизане от тежката икономическа криза, отбеляза Костов. И допълни, че държавният глава е последният "явен защитник на олигархията у нас".

"Във вашите мотиви има едно вярно изречение: "Симеон Дянков е символ на това управление". Дръжте си символа, аз мисля, че тук ще се намерят достойни народни представители, които ще дадат своята лепта да купят еднопосочен самолетен билет на Симеон Дянков за отвъд окена", заяви пък Любен Корнезов от БСП.

"Целта на импийчмънта е не толкова вот на недоверие към президента Георги Първанов, колкото вот на доверие към кабинета и управляващото мнозинство, което трябва да е единно пред лицето на силния враг", коментира на свой ред заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
"Опонентът трябва да бъде осмислен като враг, с който да се борят единно, за да се оправдае и съюзът им с антиевропейски и антинатовски сили", каза още той по повод управляващите.