Прокуратурата повдигна по-рано днес обвинения срещу Нанев за сключването на две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, и „Рош България” ЕООД за доставка на лекарства – антивирусни препарати „Тамифлу”. Божидар Нанев е с парична гаранция от 2000 лева.

Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни. Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората и отне десетки човешки живота.
Въпреки това днес подавам своята оставка, се казва в официалното изявление на Нанев, разпространено от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Очаквам от министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев да подходи отговорно и да поиска да бъде освободен, за да може да тече разследването срещу него. Това каза премиерът Бойко Борисов преди да бъде разпространено изявлението на Нанев. Министър-председателят допълни, че е толерирал това веднага да се повдигне обвинение.

Разработката срещу Божидар Нанев е водена от ДАНС, съобщи по-рано главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА.
Той допълни, че вчера, когато е взето решение срещу Нанев да бъде повдигнато обвинение, лично е уведомил премиера за това. От своя страна Борисов уверил Велчев, че всеки, който наруши закона, трябва да понесе последствията за това.

„Разбира се, премиерът не беше възторжен, това е съвсем разбираемо. Той беше в течение на самия факт на работата на ДАНС, но не и на финалните заключения, които бяха направени едва вчера. Но единственото, което той успя да каже, е, че ДАНС не е ограничена да работи по никого и всеки, който е нарушил закона, трябва да понесе последиците. Впрочем, това е позиция, за която ми се струва, че той заслужава поздравления”, коментира още главният прокурор, цитиран от "Фокус". 
 
Трима са кандидатите, спрягани за поста здравен министър, съобщи БЛИЦ, като се позова на неофициална информация. Това са главният секретар на здравното министрество Нели Нешева, зам.-финансовият министър Владислав Горанов и ексминистър Илко Семерджиев.