Един министър, облечен във власт, трябва да се държи по прилично. Ако Бойко Борисов слага знак на равенство между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, ние не го слагаме,  каза по БНТ говорителят на Съюза на съдиите по повод призива на премиера Борисов съдиите да се оплачат на председателя на ЕК Барозу.

Премиерът Бойко Борисов каза това по повод доклада на Европейската комисия, който критикува Румъния и България за постоянните лоши резултати в борбата с корупцията по високите етажи и призова за по-голям прогрес в областта на съдебните реформи.

"Прокуратура и съд са две доста различни неща. И аз искам да разбера защо няма резултат....Крайно време е да се направи анализ за причините за забавянето на някои знакови дела", каза още Нели Куцкова.

Според Куцкова е крайно време да се направи цялостен анализ за причините за забавяне на делата, по-конкретно на знаковите такива. Тя поясни, че когато е създаден Инспекторатът към ВСС съдиите са били доволни, защото са се надявали проверките в цялата страна да спомогнат за установяване на основните причини за недостатъците в правораздаването. Но до момента е направен само анализ за причините за връщане на дела в прокуратурата.

Има разлика между данните, получени от Европейската комисия и данните, които в момента текат на отчетните събрания на прокуратурите. Внесените дела за корупция са много повече, отколкото цитирания в доклада брой, поясни още Куцкова.

Още преди скандала с Красьо Черния Съюзът на съдиите е предлагал на ВСС обективни правила, съобразени с европейските изисквания за избиране на административни ръководители в съдебната система.
"Но когато един орган е силен, а тогава ВСС беше силен, той се отнася с презрение към такива предложения. Определено, ако е постоянно действащ, 25 души са много, и определено искаме членовете на ВСС да се избират по едни предварително установени критерии, публично кандидатурите да се заявяват", каза Куцкова.

Говорителят на Съюза на съдиите отбеляза, че в съдебната система има много хора, които си вършат съвестно работата, въпреки че това не се забелязва, защото когато някой си свърши добре работата, това не е събитие, но когато стане гаф, той излиза на първите страници на вестниците.
"Това е много модерно - да се плюе по съда, медиите много се харчат, когато се насочи срещу съда. Трябва да има един необходим грешник и понеже ние малко говорим всеки се опитва с нас да се оправдае, дори и собствените си управленски недостатъци", посочи още Куцкова.

Тя призна, че в доклада на ЕК съдебната система е критикувана за липса на резултати и подчерта, че има силна нужда от анализ на причините - защо не върви достатъчно добре. Има съдилища, в които хората припадат от умора и други, в които се чудят с какво да се занимават и неравномерната натовареност е един от проблемите в съдебната система, поясни още Куцкова.