Той каза това по време на посещението си в гимназията с преподаване на чужди езици “Симеон Радев” в Перник, предаде “Фокус”. Желев смята, че промяната е наложителна, ако се пристъпи към изработването на нова Конституция. Според него полупрезидентската република по френски модел е най-подходящата форма на държавно управление у нас.

Желев обясни, че досега това е било неосъществимо, защото голяма част от политиците били заинтересувани от съществуването на парламентарна република, където колективната отговорност се превръща в колективна безотговорност. Той смята, че полупрезидентската република ще направи изпълнителната власт по-стегната и организирана и тя бързо ще превръща в действителност законите, които парламентът гласува.

Гражданите също не желаят парламентарна република и това може да се докаже чрез референдум, твърди Желев. Той посочи още, че новата форма на управление ще даде повече правомощия на президента, който ще има право и на законодателна инициатива. Ще бъде дадена възможност ветото, което налага държавният глава, да бъде отхвърляно поне с две трети от гласовете на народните представители.

Желю Желев бе гост на езиковата гимназия в Перник по повод деня на франкофонията, който бе честван от паралелките, изучаващи френски език.