В този договор е записано също така, че трябва да се избягва езика на омразата, посочи говорителят на МВнР Весела Чернева. Договорът се обсъжда от македонската страна, уточни БГНЕС.
В отговор на въпрос Чернева изрази надежда представител на МВнР да присъства на предстоящото заседание по делото срещу Спаска Митрова. За това са направени необходимите постъпки пред македонската страна.
"Не бихме искали този процес да бъде вкаран в "релсите на политизацията", каза обаче говорителката. 

Договорът е нов, предложен от правителството, основаващ се на декларацията за добросъседство от 1999 г., уточни Чернева.
 
На 18 и 19 март предстои посещение в България на турския външен министър Ахмет Давутоглу, съобщи още говорителят на МВнР, цитирана от БТА.
По въпроса за двустранните ни отношения с Турция, Чернева посочи, че ще се опитаме те да бъдат възможно най-добри, като добави, че Турция е много важен играч и важен партньор на България в региона. Нито един от въпросите на двустранните ни отношения не са в противоречие с европейските амбиции на Турция и с преговорите й за членство, каза Чернева.
Тя информира още, че предстои преглед на българската политика по отношение на Западните Балкани. Работи се и за цялостен преглед на състоянието на човешките ресурси, на притежавания сграден фонд и на политиката по управлението им, както и по бюджета на МВнР.

По отношение на бъдещата служба за външна дейност на ЕС, Весела Чернева посочи, че българската позиция по въпроса е, че подкрепяме усилията на върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън за създаване на ефективна и устойчива дипломатическа служба на ЕС. С разбирането и признаването на необходимостта от излъчване на най-доброто, което страните от ЕС могат да предложат за попълване на щата на службата, смятаме, че е необходимо да постигнем географски баланс на представителството, посочи Чернева. Тя добави, че новите страни в Общността са сравнително по-малко представени в европейските институции, а България и Румъния са с още по-слабо представителство в институциите, които ще излъчват дипломати в новата служба.