Становището на Пенчев е за евентуалните промени на контролиращия орган върху изборите, които депутати от комисията за промяна на законодателството обсъждат днес, предаде БГНЕС.

Според Конституцията контролът върху парламентарните избори и изборите за президент и вицепрезидент се възлагат на Конституционния съд (КС). Депутатите от временната комисия за промяна в изборното законодателство отправиха питане до КС, ако парламентът реши чрез промени в Конституцията да отнеме това негово право и възложи контрола на ВАС, дали няма да бъде считано за отнемане на правомощия.

Пенчев намекна, че за такава промяна може да се наложи свикване на Велико народно събрание. Според него до този момент механизмът не е бил добре работещ.

Позицията на ГЕРБ също е такава. Изработването на Изборен кодекс трябва да стане паралелно с промени в Закона за политическите партии и Конституцията, каза председателят на комисията Искра Фидосова от ГЕРБ, цитарана от БТА.

Коалиция за България обаче се обяви против изменения в основния закон. Мая Манолова от левицата заяви, че усъвършенстването на съдебния контрол трябва да стане чрез законови поправки.

Според Ремзи Осман от ДПС комисията ще надскочи правомощията си, ако предлага промени в Конституцията.

Според Екатерина Михайлова от Синята коалиция трябва да се изпрати питане до КС дали нещо може да се направи в посока на обжалването на изборите, без да се променя основният закон.

Проф. Михаил Константинов от ЦИК, който участваше в заседанието като експерт, предложи компромисен вариант, според който начинът на действие на КС при обжалване на изборите да се разпише в Закона за Конституционния съд.
Така няма да се пипа Конституцията, мотивира се той.