Става дума за досиета на Държавна сигурност, за това как се извършва българският преход, как се натрупаха гигантски богатства, как тези ресурси, които се оказаха в частни ръце при приватизацията на безценица, влияят на политиката и на политическите партии, посочи Станишев.

Не споделям виждането и предложението на лидера на ДСБ Иван Костов да забравим миналото и да гледаме напред - ако не се изчистят нещата, няма как да стъпим на здрава почва, добави той. Станишев посочи, че огромният медиен шум около операцията "Октопод" е добър повод за по-широк разговор как се получава така, че офицер на прикритие е ръководител на организирана престъпна група, как се формираха силовите групировка в охранителния бизнес и в застраховането в България, и по какъв начин беше извършена приватизацията.
По думите му тези въпроси БСП ги е повдигала многократно, но и цялото общество трябва да си отговори на тях.

Станишев участва в национално съвещание с председателите на областни и общински структури на БСП в Пловдив. В края на срещата той поздрави бившия министър на финансите Пламен Орешарски с 50-годишния му юбилей и се пошегува, че наближава времето, когато по улиците ще има билбордове от БСП с лика на Орешарски и с текст: "Липсвам ли ви вече?".

По-рано през деня в интервю за „Хоризонт” лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че вчерашното изявление на президента Георги Първанов е важно, защото пречи да се създаде защита между бившата Държавна сигурност и БСП около операцията „Октопод“: “Нека да си свършат работата правозащитните органи и прокуратурата и да вървят нагоре, да стигат към недосегаемите. Това трябва да бъде натискът от страна на политиците към правозащитните органи.“

Според Иван Костов исканото отваряне на икономическите досиета е отклонение от основния удар върху досието на бившата Държавна сигурност, защото в него се вижда как е създадена организираната престъпност: “В последните документи, които аз виждам, че се работят във връзка със създаването на новата стратегия за национална сигурност, пръстът е поставен в раната. Казано е, че организираната престъпност възниква във връзка с Държавна сигурност и с контрабандни канали и експлоатация на стара държавна контрабанда, включително и на наркотични средства. Така че тези неща вече се казват съвсем ясно и не бива да се злоупотребява с това досие“, коментира Костов.