Това заяви председателят на партията Христина Христова пред БНР. В отговор на въпрос тя отбеляза, че бившият лидер на НДСВ и премиер между 2001 и 2005 г. Симеон Сакскобургготски е изразил позиция, че няма намерение да се кандидатира за поста на държавен глава.

Темата за номинацията на Меглена Кунева не е обсъждана в партията, но естествено, че тя е възможен вариант за кандидат-президент, тя е лице на партията и национален капитал, отбеляза Христова. Председателят на НДСВ изрази задоволство, че Меглена Кунева е решила да се върне в България и да се включи в българската политика. Тя ще допринесе за европейския облик на българската политика, допълни Христина Христова, цитирана от "Дневник".

Вчера бившият еврокомисар Меглена Кунева обяви намерението си в бъдеще да се занимава с политика. Пред медии, както и в страницата си в най-голямата социална мрежа Facebook Кунева заяви, че няма да приеме поста, предложен й от председателя на Еврокомисията Жозе Барозу - директор на Бюрото на европейските политически съветници (вътрешния мозъчен тръст на комисията).

"Бях трогната от предложението на президента Барозу, направено още преди месеци, да продължа работата си в комисията на високопоставена позиция. Приех го като оценка за работата ми, която аз и екипът ми свършихме. Както казах и пред българските медии, към мен като към европейски политик има интересни предложения, които ме радват, но това от президента на комисията беше особена чест за мен. Въпреки всички тези аргументи обаче  продължа да работя именно като политик. Каквото и да избера да правя, ще държа да имам свободата да посвещавам енергията и знанията си за по-добра България в по-добра Европа", заяви Меглена Кунева.

На въпрос на "Фокус" дали това нейно решение е свързано с президентските избори в България догодина, Кунева отговори така: “Мисля, че оттук нататък България ще има много политици, които са били на европейска сцена и след това се включват в националната политика по един или друг начин. Но не, аз не съм избрала още начина, по който ще направя това".