Турция иска да прави бизнес и по-голям стокообмен с България и разчита на нашата страна за европейската си интеграция, отбеляза Борисов, цитиран от БТА. Турция приема българските мюсюлмани не като проблем, а като мост между двете страни, добави той.

Турската страна демонстрира максимално желание за интеграция и добросъседство, и за по-добри взаимоотношения с България, заяви Борисов. Премиерът и Иван Костов посочиха, че България може да подкрепи членство на Турция в ЕС, само след като се реформира.

Газопроводът "Набуко" и за Турция и за България е приоритетен проект и са набелязани мерки за негово осъществяване, заяви Борисов.

По думите му турският премиер Реджеп Ердоган публично е посочил, че ако въпросът с компенсациите за българските имоти е сред критериите за членството на Турция в ЕС, това ще бъде обсъдено на масата на преговорите.

Язовири на реките Тунджа и Горна Арда може да се правят на българска територия и водният отток ще се контролира изцяло от България, заяви Борисов. Той допълни, че язовири няма да се строят без решение на парламента.

Премиерът добави, че в Анкара са обсъдили работата на турските строителни фирми, които според него работят много добре. Борисов заяви, че не трябва да се позволява на турски фирми да искат допълнително заплащане при спечелени договори на определена цена.

Иван Костов предложи на премиера, в допълнение на въпроса си към него, фирми, които не изпълняват договорите си на обявена вече цена, да не бъдат допускани до търгове за следващи проекти.

Стилистиката на Иван Костов беше и остава на нивото на доевропейска България, когато отношенията ни с Турция се идеологизираха грубо, коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. По думите на Местан в диалога между премиера Борисов и експремиера Иван Костов настоящият министър-председател е звучал в пъти по-европейски.