Това коментира пред журналисти председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, цитиран от БТА. Той посочи като пример здравната реформа и темата за генномодифицираните организми.

В писмото на ЕК по повод на замените на гори от предишното правителство не се говори за санкции, каза още Станишев.
Вчера министър-председателят Бойко Борисов съобщи за писмо от ЕК, посочващо, че продажбата на парцели с гори, на които после е променено предназначението, е държавна помощ за частни фирми и лица. По думите на премиера, ако еврокомисията реши, че замените на гори от предишното правителство са били държавна помощ за частници, страната ни може да плати стотици милиони евро.

Станишев отбеляза, че в писмото много ясно се подсказва какво се очаква да направи българското правителство - да даде аргументите, че извършваните замени не са форма на държавна помощ.
"Аз очаквам министър-председателят и правителството да направят точно това - да дадат ясните аргументи, които са налице, за да не пострадат интересите на страната, добави той.

Правителството премълчава писмо от ЕК, в което съществува заплаха за спиране на програмата за селските райони, отбеляза Станишев. По думите му става дума за три милиарда лева и за възможни сериозни щети за интересите на българските земеделски производители.

За второто писмо спомена също вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Причината за предупреждението от Брюксел, е че не са били спазени процедури при обществени поръчки; бенефициенти по средствата не отговарят на изискванията, констатирани са били и нереални оферти.