Това заяви Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда при представянето на доклада от проекта „Купените местни избори или смъртта на местната демокрация”, предаде БГНЕС.

Проектът обхваща пет български общини – Несебър, Созопол, Казанлък, Петрич и Сандански. Според данните на института, насилието неизменно съпътства изборния процес в граничните и черноморски общини. Участниците в изследването са представители на местната власт, членове на предизборни щабове, журналисти и представители на бизнеса от петте общини.

„Никой не се опита да ни убеди, че изборният процес е протекъл по един прозрачен начин”, коментира Цонева.

В доклада се посочва още, че взаимоотношенията между основните органи на местно самоуправление - Общинския съвет и кмета, са основани на институционалната им слабост и зависимост при осъществяването на техните функции. Постигането на баланс и равновесие между тях е задължително условие за управлението на общината. Според Института за развитие на публичната среда обаче се осъществява непублично споразумение между различни икономически интереси и искания и се контролират прокметски коалиции за управление.

„Цената за поддържането на стабилността на тези коалиции е корупционно управление на собствеността и насочването на обществени поръчки към съставящите „разпределителните коалиции” агенти”, пише още в доклада.
Там се посочва още, че реконструираната картина на изборния процес 2007 – 2008 година ясно показва използването на престъпна организация за купуване и контролиране на местния вот с участието на криминалния контингент, чиято задача е да „мобилизира” избирателите.

Според Антония Цонева може да се твърди, че в общинските съвети на петте изследвани общини са влезли съветници, чиито мандати са осигурени посредством купени гласове, контролиран вот и използване на принуда. Според интервюираните представители на различни политически сили е, че около 30% от мандатите са купени.