Това каза по БНТ Йозеф Сайер, зам.-председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. "Това беше координирана атака срещу нея и българското правителство. Съвсем определено смятам това", каза Сайер, цитиран от БГНЕС.

Има неща в пресата, които изобщо не са потвърдени, каза той. Това беше инквизиция за Желева, каза още евродепутатът. Той не смята, че може да има сделка с останалите парламентарни групи, защото всеки кандидат трябва сам да докаже своите качества и това е важно за Европа.
Но това, което се случи с Желева не е добро, не е добро и за самата комисия, заяви Сайер. Това беше една ситуация, която прилича на съдебен процес, но не може да има сделка, категоричен е Йозеф Сайер.

Зам.-председателят на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода заяви на свой ред, че не смята, че има заговор срещу Желева. Не мога да дам цялостна оценка, но Желева показа малко знания в областта, за която трябва да отговаря, тя се държа неумело, каза Свобода. Според него тя не е успяла да обясни много неща и това е потвърдило цялостната лоша картинна за нейното представяне. По думите на Свобода представянето на Желева не отговаря на европейските стандарти.
Ние ще одобрим цялостния състав на комисията, обаче това много зависи от самото поведение на Желева, каза Свобода. Според него трябва са разгледа и възможността за повторно изслушване на Желева, а има и други кандидати, които могат да бъдат представени от България.