Това твърди европейското седмично издание "Ню Юръп"  в обширна статия, в която прави преглед на обстоятелствата около изслушването на Желева в Европейския парламент, предаде Дарик радио, което се позова на БТА.

"Ню Юръп" припомня, че пръв е интервюирал Желева, след като Жозе Мануел Барозу е обявил кой ресор е избрал за нея. Въз основа на това конкретно интервю, което обхващаше широк кръг български и европейски въпроси, Желева правеше впечатление на компетентен и добре запознат с обсъжданата материя събеседник, отбелязва вестникът.

Въпреки това обаче, Желева не може да бъде спасена, даже ако се окаже, че отправените срещу нея обвинения за неточности в декларацията й за имущество и конфликт на интереси се окажат изфабрикувани. В политическо отношение тя ще остане "повредена стока" (damaged goods), смята изданието.

Сега председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е в неудобно положение. Ако подкрепи Желева, правните процедури може да наложат вот на недоверие на състава на ЕК в Европейския парламент. Освен това, ако той си навлече гнева на социалистите с това и последват ответни мерки като реакция от Европейската народна партия, кой знае колко време ще е нужно за встъпване в длъжност на новия състав на ЕК.

Така че Барозу общо взето няма друг реален вариант на поведение, освен да поиска нова кандидатура от България и да се надява, че Европейската народна партия ще се откаже от заплахите си да затрудни одобряването на словашкия кандидат от Социалистическата партия Марош Шевчович, смята "Ню Юръп".