Напълно неприемливо за един министър-председател е да се изказва с толкова остър език по отношение на европейски депутати, които просто си вършат работата по време на препитването на кандидатите за членове на новата Европейска комисия. Европейският парламент би направил лоша услуга на избирателите си, ако не се отнася отговорно към задълженията си, заяви председателят на Групата на АЛДЕ Ги Верхофстат по повод изявления на премиера Бойко Борисов пред български медии около членове на АЛДЕ и участието им в парламентарното изслушване на Румяна Желева, предаде БТА.

Очаква се изслушването да е едно щателно и публично изпитване за компетенциите и финансовата честност на кандидатите. Право и задължение на европейските депутати е да задават всякакви въпроси, за да се изясняват нещата и да няма замитащи ги под килима неразбирателства, което би създало риск от трудности на следващ етап, ако Европейската комисия е одобрена, добавя той, цитиран от пресслужбата на АЛДЕ.

Стоя твърдо зад българската делегация в АЛДЕ при повдигането на действително тревожни моменти. Можем само да сме заинтересовани от прозрачността и отчетността и това не в рамките на играта на конспирация, за която споменава премиерът Борисов, изтъква Ги Верхофстат.

Според депутата от Групата на АЛДЕ от Великобритания Андрю Дъф, който е докладчик на Европейския парламент по изслушванията на кандидатите за комисари и в това си качество следи отблизо всяко изслушване, "г-н Барозу трябва да си зададе въпроса наистина ли иска да разполага с най-добрия екип. А няма да е лошо г-жа Желева да прецени наистина ли това е работата за нея".

НДСВ отхвърля дирижираните действия, които се опитват да манипулират общественото мнение, че едва ли не има сценарий срещу кандидата за еврокомисар Румяна Желева. С такава позиция излезе по-рано през деня НДСВ, след като евродепутатката Антония Първанова, избрана от тяхната листа, по време на изслушването в Европарламента обвини Желева в конфликт на интереси.