Шулц заявява, че е информирал председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че тя е изправена пред бламиране от многопартийно мнозинство в ЕП. По думите му - заради слабото си представяне и разбира се, заради сериозния конфликт на интереси.
От Жозе Барозу сега зависи да си направи необходимите заключения, казва многозначително Шулц. В позицията си той критикува и обвиненията на българския министър-председател Бойко Борисов срещу БСП за подривна дейност.

„Бившият телохранител на бившия комунистически диктатор на България не може да говори така за нас. Г-жа Желева и нейната некомпетентност са олицетворение на правителството на Бойко Борисов”, заявява още Шулц, цитиран от националното радио.
Лидерът на социалистите обяснява, че ако все пак се стигне до някаква ситуация, в която номинацията на Румяна Желева остане в сила, тя ще трябва да се яви на второ изслушване пред ЕП, т.е. да направи повторен опит да го убеди в качествата си. Според Шулц, обаче е реална опасността това второ изслушване да бъде още по-лошо дори и от първото.

От днешната пресконференция на Европейската комисиятам стана ясно, че писмото на Комисията по развитие в ЕП след изслушването на Желева все още се губи някъде между ЕП и ЕК. От ЕК твърдят, че все още не са получили писмото на евродепутатите.