"Много добре скалъпен сценарий, много добър капан. За пореден път българската поговорка, че на българския казан в ада няма дяволи да пазят, сработи. Искам да кажа, че в подривната дейност БСП нямат равни, изиграха ни. Лошо е, че това вреди на имиджа на България и на всички нас. Но те никога не са мислили за доброто на България и го казвам, защото още вчера следобяд те направиха пресконференция и всъщност заявиха какво ще направят от Брюксел.

Мога само да дам пример как действах аз когато Ирина Бокова от БСП кандидатства за шеф на ЮНЕСКО. Изпратих двама министри в Париж, политическият ми съветник по международните въпроси Ради Точев поддържаше ежечасова връзка с нея. С президента Първанов разговаряхме с премиери и президенти на други държави, за да я подкрепят. Когато тя се върна, дойде лично в кабинета ми да ми благодари, целунахме се, пожелахме си успех, че българка е станала шеф на ЮНЕСКО. Ако бях като БСП и НДСВ, които са срам за нас, щях просто да извадя като главен секретар колко пъти съм арестувал племенника й и щях да кажа: "Ето лелята на един крадец на коли в България къде е тръгнала".

Премиерът каза, че е разговарял с депутатите от ЕНП. "Ще оставим юристите да преценят има ли пропуски или не. Вътрешнобългарската атака въобще не ме интересува. Тези, които днес се изказваха, докараха България до просешка тояга. Това беше един перфектен удар на БСП срещу нас, тенденциозен и те успяха.

Няма вариант "Б", ние сме дали наши кандидат и стоим зад него". Във връзка с оценката на Комисията по развитие, че Желева не е била добре подготвена, Борисов заяви: "Разбира се, че ще е слабо. Когато една крехка жена, когато един интелигентен човек го атакуваш така подло, естествено, че той не може да развие своите качества".