Мога да потвърдя, че такава среща не имало, заяви говорител на Европейската комисия.
По рано днес излезе информация, че ръководителят на Групата на социалистите Мартин Шулц се срещнал с председателя на еврокомисията Жозе Мануел Барозу, за да поиска той да смени Желева. Жозеф Дол, ръководител на групата на консерваторите в ЕП, посочи в свое изявление, че иска колкото е възможно по-скоро да бъде изяснено дали Желева има правни проблеми, така че тя да бъде оценявана според качествата си. Депутатите консерватори настояват, че те не вярват на обвиненията срещу Желева и казват, че става дума за "лов на вещици" от страна на центристите и левите.

Членове на Европейския парламент официално поискаха в сряда да се потвърди, че българската кандидатка за еврокомисар, около чиято кандидатура възникнаха спорове, е изрядна от финансова гледна точка. Така те забавиха одобряването й, докато не се изясни случаят, предаде ДПА. При това положение не е ясно дали Европейската комисия ще може да положи клетва на 1 февруари, както се предполагаше, или ще се наложи ЕС да има за по-дълъг период от време служебно управление.

Желева "не бе убедителна. Ние ще поискаме юридическата служба на Европейския парламент да провери финансовата й декларация. Дотогава няма да бъде взето решение", заяви евродепутатът социалист Ханес Свобода.

Социалистите в Европейския парламент обявиха, че при сегашните обстоятелства не могат да подкрепят кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар, предаде Франс прес. Представители на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) посочиха, че са изпратили писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в което го информират за сериозните си съмнения за номинираната от консервативното българско правителство Румяна Желева, отбелязва агенцията.

ЕП не може да отхвърли отделен кандидат, а само Европейската комисия като цяло. Това означава, че може да се наложи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да направи размествания в предлагания екип или да смени някои от номинираните, ако се появи заплаха от отхвърляне на комисията, посочи Ройтерс. Евродепутати заявиха, че дори да се изясни въпросът с бизнес интересите на Желева, новата ЕК може пак да бъде отхвърлена, ако се прецени, че българската кандидатка не е подходяща за поста.

Европейската народна партия (ЕНП) се опита да отбие нападките срещу Желева, като каза, че има резерви към словашкия кандидат за еврокомисар Марош Шефчович, който ще се яви на излушване пред ЕП в понеделник. Членове на ЕП изразиха съмнения и за вчерашното представяне на литовеца Алгирдас Шемета. Но според социалиста Йенс Гайер от комисията по бюджет на ЕП евродепутатите единодушно са се въздържали да дадат конкретна оценка за представянето на Шемета.

Окончателната оценка за номинацията на Румяна Желева за еврокомисар най-вероятно ще стане ясна чак идния понеделник. Дотогава становище трябва да даде правната служба на европарламента, която проверява допуснала ли е Желева конфликт на интереси.