Това потвърди за "Дневник" членът на съвета Стефан Петров. Парите в момента са част от преходния остатък от бюджета на съдебната власт за 2009 г. Заради поправка в Закона за съдебната власт, приета миналата година, за първи път през 2010 г. преходният остатък не е част от бюджета на системата. Освен това според новите текстовете от закона преходният остатък може да се използва само за покриване на неизпълнение на приходите на съдебната власт.

По-рано днес Министърът на финансите Симеон Дянков каза, че  оставя на съвестта на съдебната власт да реши за какво ще изхарчи субсидията от 19 млн. лв., която им беше преведена в предпоследния работен ден от старата година.

Парите бяха предвидени за 13-а заплата в системата, но тъй като бяха вкарани в сметката на Висшия съдебен съвет (ВСС) след като системата за бюджетни разплащания СЕБРА беше затворена, магистратите не можеха да ги пипнат. От днес парите са част от т. нар. преходен остатък в бюджета на съдебната власт. Според членове на ВСС сумите, които влязат там се харчат само след разрешение на министъра на финансите.

Миналата година такива средства за използвани за спешни ремонти и социални плащания в системата 15 пъти.

"Оттук нататък те имат тези пари и по съвест трябва да решат за какво да ги харчат - дали за 13-а заплата бонус или за нещо друго", каза Дянков пред БНТ, но не коментира дали тази процедура също изисква неговата санкция. На въпрос дали нарочно е направил така, че да даде парите, когато вече не могат да се теглят министърът отговори: "То това е важното, за бюджета и бюджетното салдо е важно какво се харчи в годината, а не какво се превежда".

Дянков заяви, че формално е изпълнил закона с превеждането на парите, но използвал "прерогатив на министъра на финансите" да прецени какво може да се харчи през 2009 г., за да се вмести във фискалната политика, гласувана от парламента. * Обновено в 15 ч.