"Необходимо е политическо преструктуриране. Пътищата не само през новата 2010 година зависят от волята на управляващите и от гражданската активна позиция. Аз не съм първият, който твърди, че политическата класа не си е изиграла ролята в прехода, включително и днес", заяви още той, цитиран от БГНЕС.

Само преди месец Петров заяви публично, че симпатизира на партия на Яне Янев РЗС. (Виж линка долу)

По отношение на икономиката Алексей Петров заяви, че намира за несериозно безотговорното даване на рецепти за това какво ще се случи. По думите му е по-важно с обединени усилия да се изгради визия за следващите пет, дори десет години. Свалянето на лихвите е нещо конкретно, което е от изключителна важност за раздвижването на българската икономика, поясни Петров и обясни, че тези идеи са споделени с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на финансите Симеон Дянков.

Именно Петров беше човекът, който разпространи скандалния доклад на ДНАС за корупция на министри и го занесе лично на премиера.

На въпрос как оценява акция „Наглите” бившият служител на ДАНС заяви, че оценява и адмирира действията на служителите на МВР. Той подчерта, че организираното противодействие на организираната престъпност от правоохранителните органи е тяхно задължение. По думите му обаче, това щеше да има по-голяма стойност, ако вътрешният министър Цветан Цветанов е бил по-малко словоохотлив.

"Операцията има своята логика и трябва да се стигне до всички страни на пирамидата - от основата до върха", коментира Петров в отговор на въпрос дали вътрешният министър трябва да концентрира усилията си върху търсенето на „мозъка” на групата за отвличания.

Алексей Петров заяви още, че в условията на финансова и икономическа криза е необходимо да се обърне внимание и на неорганизираната престъпност или така наречената битовата престъпност. Това ще бъде в ползва на хората по отношение на престъпността, допълни той.

Междувременно стана ясно, че МВР е започнало точно такава спецопарация, наречена "Апашите" - виж линка долу.