Това е естествена процедура според правилника на НС, има ротационен принцип за председателството на комисиите, уточни Гяуров пред bTV ден, след като зае новия си пост. Това стана заради заличаването на Парламентарната група на РЗС, която изгуби правото си заема ръководни постове в Народното събрание.

"От вчера по разпореждане на председателя на НС започва приемане на документацията. Има цели камари от документи. Често бяхме изненадвани в комисията от Яне Янев от негови изявления или викане на хора, за които не знаем. Миналата седмица по време на пленарно заседание, което е забранено, Янев насрочи извънредно заседание на комисията, на което бяха извикани няколко магистрати, за което никой от комисията не знаеше. Тогава излезе и името на Баджанака - човек от Югозападна България, който бил лобист от типа на Красьо Черния. Това било по сигнал, нищо повече не знам", разказа синият депутат за стила на работа на лидера на РЗС.

Вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова съобщи на заседанието на ВСС, че след Красьо Черния се е появила и втора „брокерска" схема  - този път в Благоевградския съдебен регион. Затова съветът отложи четири назначения за ръководители в съдебната система. Виж линка

"Ние много често бяхме изненадвани и да се водят разговори от името на комисията без членовете й да знаят. Нали щяхме да викаме олигарси в комисията?", попита днес риторично Гяуров по повод заканите на Янев да разобличи олигарси.
"Ако има основания ще потърсим Баджанака, за когото е станало дума вчера на заседанието на ВСС. Ние работим с тяхната комисия за борба с корупцията", добави народният представител от Синята коалиция. Той каза, че обвинението към министри по закона на конфликт на интереси е малко прибързано, по всяка вероятност, според него, има закъснение при подаване декларации. Това ще се провери, увери новият шеф на комисията по корупция.

Докато Гяуров говореше в ефир, по телефона се обади самият Яне Янев, който заяви, че той (Гяуров) е встъпил в длъжност незаконно.
"Запечатали са моя кабинет и са изгонили експертите. Това е с цел унищожаване на документи и прикриване на някои неща, за което ще уведомя прокуратурата", закани се лидерът на РЗС.

Димо Гяуров ще прикрива далаверите на управляващите, коментира междувременно пред "Фокус" Корнелия Нинова от Коалиция за България.
„Той ще манипулира Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Каза, че не е виждал какви документи са постъпил, а сигурен, че няма конфликт на интереси при министрите на ГЕРБ. Това е голям гаф. Това показва, че всичко е предрешено, всичко ще бъде замазано и покрито. Законът няма никакво значение за управляващите от ГЕРБ и Синята коалиция”, заяви тя.

"Гадно е, когато политиката стои над правото. Но още по-гадно е, когато юрист какъвто е Димо Гяуров си плюе на дипломата, за да се постави в услуга на далаверата”, категорична бе Корнелия Нинова.