Това каза на брифинг в парламента Любен Корнезов (КБ), цитиран от БТА. По думите му това проекторешение грубо потъпква "с полицейски ботуши" Конституцията и законността в България.

Народното събрание има право да назначава и освобождава, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, потърсен за коментар от журналисти. По думите му парламентът сам устройва своя състав, той решава как се представлява, това е негова суверенна воля. Лидерът на ДСБ посочи, че при искането за отстраняване на Масларова те не се позовават на член трети от правилника, а на правото този, който избира, да освобождава.
"Щом Народното събрание може да избира, то и освобождава", заяви Костов.

Според Корнезов обаче това ще е второто противоконституционно решение, което би приел парламентът, след текста на чл. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, засягащ правата на депутатите, за които има данни, че са сътрудничили на Държавна сигурност. Корнезов припомни, че текстът е приет по предложение на групата на Синята коалиция, след като е отхвърлен от комисията, изготвила правилника.
Корнелия Нинова уточни, че КС вече е обявил този текст за противоконституционен.

Междувременнно премиерът Бойко Борисов, помолен да коментира забраната спрямо народни представители, свързани с ДС, заяви: "Ако погледнете как през последните години е конституиран Конституционният съд, е нормално да има такова решение".