Това каза председателят на парламентарната комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ на кръла маса за подготвяните реформи в болничната помощ, предаде БНР. 

Болниците трябва да имат нужния квалифициран персонал на трудов договор и сами да се погрижат за това. Те трябва да имат и необходимата налична медицинска апаратура и  24-часов прием на пациенти. НЗОК каса ще сключва договори само с такъв тип лечебни заведения, изтъкна  Иванов.  По думите му всички граждани трябва могат да получават действително квалифицирана помощ и да не се налага пациент да постъпва в една болница, а след това да бъде прехвърлян в друга.

Според Лъчезар Иванов в лечебните заведения, които не отговарят на критериите, ще се запазят отделни отделения, които са важни. Там спешната медицинска помощ ще бъде подсилена и ще осигурява транспорта на гражданите. С промените ще се задължат болниците да транспортират пациентите до определените лечебни заведения за операции. Съответно спешната помощ ще трябва и да връща тези, които ги изписват от болниците след края на лечението.

Иванов обясни още, че реформите ще започнат реално през 2011 година, а следващата ще се яви подготвителна.

Публичен ресурс няма да бъде използван от частните здравноосигурителни фондове, каза още той пред журналисти. Иванов предлага да бъдат въведени 2-ри и 3-ти стълб (доброволно осигуряване) на здравното осигуряване. Здравният пакет обаче ще бъде еднакъв за всички български граждани (Виж линка долу). 

От 2011 г. здравната вноска става 10 % за доброволното задължително осигуряване, 8% ще се разпределят наполовина между работодател и служител, а останалите ще плаща пациентът.