Това съобщи днес британският външен министър Дейвид Милибанд, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. Яхтата плавала от Бахрейн за Дубай. Петимата членове на екипажа й още се намират в Иран. Те са добре, семействата им са информирани за случилото се.
Британското министерство на външните работи веднага се е свързано с представители на иранските власти в Лондон и в Техеран, още вечерта на 25 ноември, за да поиска разяснения по случая и да се опита да потърси бързо решение. "Надявам се въпросът бързо да бъде решен", каза Милибанд. Това не е първият подобен случай в британско-иранските отношения.
През март 2007 г. петнайсет британски военнослужещи бяха задържани от Иран при спорни обстоятелства в Персийския залив. Иран ги обвини, че са навлезли в негови териториални води и по иранската телевизия бяха излъчени извиненията на някои от задържаните. Лондон настояваше, че британците всъщност са се намирали в иракски води, където са имали право да плават, но се извини за инцидента и британците бяха освободени.