Това каза по Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той поясни, че в газохранилището в Чирен има 650 млн. куб.м синьо гориво.
„И ако го разделим по най-простия начин на пет, виждате за колко дни се получава – за около четири месеца. Но този дебит от близо 5 не може да бъде поддържан пет месеца”, уточни министърът. „Това при положение, че топлофикациите работят на газ. Топлофикациите са най-големият потребител. Ако топлофикациите минат на мазут, което е вече проработен сценарий, тогава вече добивът на Чирен покрива на 80-90% останалото потребление и разликата ще бъде компенсирана с доставки чрез реверсивната връзка в Гърция”, обясни още той.
„В момента продължава работата на консултанта по техническите възможности за разширяването на Чирен”, заяви Трайков и добави, че това е една чешка фирма, чийто доклад министърът очаква в началото на 2010 г.
„България има възможност драстично да повиши възможностите си да реагира и устои на газова криза”, категоричен беше Трайков.