Двата процента увеличение няма да се заплащат от работодателите, а само от здравноосигурените, предаде Дарик радио.
През 2011 година ще заработят задължителните допълнителни здравни фондове, съобщи още министърът. Все още не е ясно каква част от медицинските услуги ще предлагат те.
Министерство на здравеопазването предвижда въвеждане на тристълбен модел от 2011 г., подобно на пенсионното осигуряване. Първите 2 стълба ще са за задължително здравно осигуряване, а третият - ще е  доброволен.  Тези  задължителните допълнителни здравни фондове трябва да заработят от 2011 г. Все още не е ясно каква част от медицинските услуги ще предлагат те.
От 2010 година в болниците ще има списъци с консумативи и медицински дейности, които не се поемат от здравната каса. Те ще се заплащат на ръка от пациентите или от доброволните здравни фондове, ако пациентът се осигурявал сам. При изписване той ще получава разписка за това какво е платил и какво му е предложено в болницата.
Божидар Нанев каза още, че в момента прокуратурата проверява 62 болници в страната за нарушения при изразходване на средства от бюджета на министерството за 2008-2009 г. До момента е установено, че голяма част от средствата не са изразходвани своевременно за целите, за които са предоставени. 
Проверени са 1390 медицински експертизи в една трета от 98-те ТЕЛК в страната, отчете още Нанев. Резултатите показват, че около 10% от решенията са постановени неправилно. МЗ е предприело мерки за засилване на контрола и в момента се разработват ясни разпоредби кой може да работи в експертните комисии, посочи министърът.  Целта е да се увеличат възможностите на пациенти да получават експертиза. Хора с онкологични заболявания ще могат да придобият статут на поне 30% инвалидност. Според Божидар Нанев подобно ще бъде положението при вродени заболявания на деца и сърдечно-съдови заболявания.