Промените в приходната администрация са подкрепени чрез Проекта за реформа на приходната администрация на Световната банка, резултатите от който бяха представени днес. Основните цели на проекта са постигнати, това е оценката на нашите партньори, но се доказва и от икономическите показатели, каза заместник-министърът на финансите Ана Михайлова.
Доброволната събираемост е подобрена трайно - повишение с 15 процента за ДДС, с 13 процента за корпоративните данъци и със 7 процента за облагането на физическите лица за периода между 2003 и 2008 г., показват данните на Световната банка.
Данъчните и осигурителни приходи са нараснали с 4,6 процента от БВП в периода 2002 - 2008 г. като това е едно от най-високите постижения сред новите страни-членки на ЕС. Повишената събираемост позволи на правителството да намали данъчните ставки до едни от най-ниските нива в новите страни-членки на ЕС, отчитат от Световната банка.
Регионалните поделения на НАП са намалени от 340 през 2009 г. на 29 в момента, като се планира процесът на консолидиране на поделенията да продължи.
Стела Илиева, ръководител на проекта от страна на Световната банка, посочи, че стойността на проекта е 59 млн. евро, от които 31,9 млн. евро - средства от Световната банка, а останалите - от националния бюджет. Реално усвоените средства от Световната банка са 21 млн. евро, отчете Илиева. Проектът е с продължителност 6 години - от август 2003 г. до юни 2009 г. Повишаване на опретивната ефективност и обновяване на сградния фонд са компонетнтите на програмата, за които са изразходвани най-много средства.
В номинално изражение почти два пъти са се увеличили приходите от 2002 г. насам, отбеляза Илиева. Тя посочи като неизпълнена дейност по проекта изграждането на нова сграда на НАП на бул. "Цариградско шосе". Според постоянния представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл резултатите, постигнати с реформите в приходната администрация, трябва да бъдат защитени, запазени и продължени.