България търси помощ от САЩ, за да се измъкне от зависимостта от руските енергийни доставки. Новото консервативно правителство на премиера Бойко Борисов, което встъпи в длъжност след изборите през юли, превърна в свой приоритет диверсификацията на енергийните доставки, отбелязва АП, цитирана от БТА.
Бихме искали американският бизнес да се включи в големи енергийни проекти в България, в това число планираното изграждане на втора атомна електроцентрала, каза Желева в интервю за АП в навечерието на визитата си. По думите й проектите, включващи газопроводи и петролопроводи, ядрени и други енергийни обекти, биха могли да бъдат частично или изцяло преструктурирани, така че да бъдат направени атрактивни и за американските инвеститори.
Високо ценя възможността да обсъдя с държавния секретар Клинтън нашите двустранни отношения и особено проблемите на енергийната сигурност, добави Желева.
Сред приоритетите за България е газопроводът "Набуко", който ще пренася газ от Каспийския регион и Близкия изток до страните от Европейския съюз. САЩ са енергичен поддръжник на проекта, смятан за ключов за усилията на Европа да намали зависимостта си от руската енергия, изтъква агенцията.
Участието на България в международната коалиция в Афганистан в рамките на силите на НАТО също се очаква да бъде в дневния ред на разговорите. Ние се стремим също да засилим нашето участие в стабилизацията на обществените институции в Афганистан чрез осигуряването на професионално обучение на афганистански държавни служители, каза Желева. Тя не уточни дали България планира да увеличи броя на войниците си в Афганистан, посочва агенцията.
По време на прехода си от комунизма към демокрацията през последните 20 години България нееднократно е била критикувана от Запада, че не успява да наложи върховенството на закона и да приложи бързи правни и съдебни реформи, за да се пребори с корупцията и организираната престъпност, припомня АП. Желева, която бе номинирана за нов български еврокомисар, обеща България да навакса. Първите стъпки на нашето правителство показват силната политическа воля да се стимулира върховенството на закона и да се очисти опетнения имидж на страната, каза тя. Бившият премиер на България и трима министри от предишното правителство, оглавено от социалистите, са заплашени от обвинения или са обект на разследване за лошо управление и корупция, завършва АП.