Това съобщиха официално от централата на институцията, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Нито един кандидат не успя да събере необходимото мнозинство от гласове на 58-те членове на ръководния орган на организацията, и в понеделник ще има четвърти тур, съобщи говорител на ЮНЕСКО.
Според дипломатически източници египетският министър на културата Фарук Хосни е получил 25 гласа (23 на вчерашния тур), следван от българския кандидат Ирина Бокова (13 срещу 8 гласа вчера), австрийката Бенита Фереро-Валднер, еврокомисар за външните отношения (11 гласа срещу 9 вчера) и еквадорката Ивон Баки (9 срещу 8 гласа вчера).
Четирима кандидати се отказаха от третия тур - литовката Ина Марчюльоните, която получи вчера три гласа, руснакът Алесандър Яковенко (също три гласа вчера), както и кандидатите от Танзания и Бенин (съответно с два и един гласа на втория тур). Алжирецът Мохамед Беджауи участва, но не получи нито един глас.
Интензивни консултации се водят през последните дни между европейските делегации, за да се стигне до единна кандидатура, която да се противопосатви на египетския кандидат, предизвикал полемика заради антисемитски и антиизраелски позиции, в което го обвиняват еврейски организации и интелектуалци. Мнозина наблюдатели сеъмняват, че четвъртият тур ще внесе промени в съотношението на силите.
Мнозинството се склонява към мнението, че решаващ ще стане петият тур във вторник, когато в бюлетината ще останат имената само на двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа. Иизпълинтелният с вет трябва да завърши всички процедури до 22 септември и да информира за резулатите генералната конференция. Висшият форум трябва да утвърди избора на приемника на японеца Коичиро Мацуура, предаде ИТАР-ТАСС. 
Вижте снимки на кандидатите