Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти след пристигането си от Брюксел, предаде БТА.
Най-непосредствената опасност от всички наказателни процедури, които са стартирали срещу България идва от проблема със софийските отпадъци, отбеляза тя. По думите й днес на срещата с еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас, министър-председателят Бойко Борисов е представил напредъка, който е постигнат само за месец и половина. Това беше високо оценено от еврокомисаря и от неговия кабинет, заяви Караджова. По думите й, за да има санкции, случаят трябва да влезе в Съда на европейските общности, но чрез представянето, което премиерът е направил пред еврокомисаря по околна среда това няма да се случи.
Преди няколко дни зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че България е заплашена с до 50 000 евро дневна глоба, ако не намери до края на тази година законно депо за всичките складирани около София бали с боклук.
Министър Караджова припомни, че по завода за отпадъци се работи усилено, изгражда се съпътстващата инфраструктура. Предстои до две седмици да стартира процедурата по избор на строители. Скоро ще приключат преговорите на Столична община с Европейската инвестиционна банка за съфинансиране на проекта.
Издадено е комплексно разрешително на депото за Суходол, така че да могат отпадъците на София да се депонират в съответствие с европейските изисквания до края на 2011 г. В момента София преработва отпадъците в съответствие с европейското и националното законодателство, каза екоминистърът Нона Караджова, цитирана от БГНЕС. Избрани са най-добрите технологии за преработка на отпадъци, твърди екоминистърът.