Според премиера, подобряването на диалога с турската държава трябва да става с консенсус и с мъдри и спокойни решения. "Политиката на отчуждаване не трябва да продължава, защото за България, а и за ЕС, Турция е стратегически партньор в борбата с миграцията", заяви Борисов. 

Министър - председателят се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в рамките на официалното откриване на Българското председателство. 

Българският министър-председател заяви, че темата за интеграцията на Западните Балкани остава водещ приоритет по време на нашето председателство и страната ни ще разчита на подкрепата на всички европейски институции и държавите членки.

„Европейските надежди на гражданите на страните от Западните Балкани ще съберат заедно на една маса всички лидери. Знам, че това ще е дълъг процес, но това е процес, който ни учи на помирение и на това да обърнем погледа напред. Очакванията на моите колеги са за ускоряване на процеса на евроинтеграция“, подчерта българският премиер.

Бойко Борисов и Доналд Туск бяха единодушни, че темата за интеграцията на държавите от Западните Балкани е важна не само за региона, но и за целия Европейски съюз.

Двамата обсъдиха възможности в сферата на инфраструктурата и свързаността в региона.

Доналд Туск изрази благодарност за инициативата на българския премиер за срещата на върха в София на 17 май, когато се очаква лидерите да обсъдят темата „Западни Балкани“.

По време на разговора двамата дискутираха и организацията на срещата на върха, на която двамата ще бъдат домакини.

Бойко Борисов и Доналд Туск бяха единодушни, че кохезионният фонд и селскостопанската политика трябва да бъдат запазени.

Българският министър-председател увери Доналд Туск, че страната ни е готова за своето първо председателство и че България ще бъде балансьор и ще търси консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за "Дойче веле", че вярва в България. Страната ни може да играе важна роля за едно ново задълбочаване на отношенията с Турция. "Ние във всички случаи имаме интерес да работим с Турция като с близък партньор. От друга страна самата Турция сякаш се отдалечава, тъй че от нея самата зависи да се сближи отново с Европа".
Юнкер също приветства идеята за интеграцията на Западните Балкани.