Форумът поставя началото на инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

На конференцията в НДК по покана на българския премиер ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Във форума ще участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Във фокуса на дебатите между лидерите на Западните Балкани ще бъдат възможностите за засилване на европейската интеграция в региона и реализацията на общи инфраструктурни проекти, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се отбелязва в съобщението.

Кристалина Георгиева идва на официална визита в България >>>

Целта на първата по рода си подобна среща в този формат е да се акцентира върху практическия опит, който България има в отношенията със Световната банка и необходимостта от по-голяма свързаност на ЕС и Западните Балкани.

Една от темите, която със сигурност ще бъде засегната на конференцията в НДК днес, е коридор №8. Той трябва да свърже България с Албания през Македония, каза Кристалина Георгиева пред bTV.

"Световната банка вече дава пари за този коридор, осигурили сме част от финансирането на 8-ми коридор на територията на Македония. Тук, в България, работим с правителството за това да има електронна система за събиране на такси и да може това финансиране да помогне на България да поддържа пътната си мрежа и да строи нови пътища. Но най-важното, което ще направим за Коридор №8 и общо за транспорта в региона е един регионален проект, който цели да ускори движението през граничните пунктове и да махне тези пречки, които правят така че един камион да пътува от Скопие до София 6 часа, ние искам да пътува за 3 часа”, коментира Кристалина Георгиева.

Днешният форумът на най-високо ниво се случва буквално дни преди страната ни да поеме председателството на Съвета на ЕС. По същество срещата е и своеобразна подготовка за кулминационна проява през месец май, когато отново София ще събере лидерите от региона заедно с ръководителите на ЕС.

Веднага след форума премиерът Бойко Борисов ще участва в среща на върха в Белград с ръководителите на Гърция, Румъния и Сърбия. Разговорите са планирани за 8 декември, петък само два месеца след срещата на върха във Варна. Предварително обявените теми са за задълбочаване на икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и евроинтеграцията на Сърбия, а домакин ще бъде президентът на страната Александър Вучич.

В средата на ноември премиерът Борисов проведе телефонен разговор със сръбския президент. Двамата обсъдиха и напредъка в инфраструктурните и енергийните проекти на двете страни, сред които автомагистрала Белград-София и газов интерконектор.