Той каза това след срещата си с хърватския си колега Колинда Грабар - Китарович в София.

„Нека не забравяме, че България е председател на Съвета на ЕС. Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е следващият председател на Съвета на ЕС. Държа да подчертая, че България е лоялен член на Съюзите, в които членува - ЕС и НАТО, но това са съюзи, които се основават на много ясни ценности, една от тези ценности е прозрачността“, подчерта държавният глава.

По думите му, за да предприемем следващи стъпки, трябва да има ясни и безспорни доказателства. Така той се съгласи с позицията на премиера Бойко Борисов и правителството, което отказа да изгони руски дипломати, макар това да направиха много държави от ЕС, както и САЩ и Канада.

Не е имало натиск над България по случая „Скрипал”, това са спекулации, заяви вчера вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Междувременно днес ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин коментира:

"Дори в случая с гротескната провокация със Скрипал, грубо изфабрикувана от службите на Великобритания и САЩ, една част от европейските страни не бързат да следват Лондон и Вашингтон, без да им мигне окото, а предпочитат да разберат какво се е случило. Борбата с несъществуващата така наречена руска заплаха стана настояща идея фикс в политиката на Вашингтон. Тя достигна такива размери и придоби такива нелепи черти, че е много точно да се говори за връщане на мрачните времена на Студената война".

Вчера британските учени признаха, че не могат да докажат, че нервнопаралитичното вещество "Новичок", с което бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, е произведено в Русия.