Звукова инсталация ще превърне днес шума от река Марица и движещите се хора в Пловдив в музика. Международните артисти Матей Франк и Фанис Гиолес ще използват музикалната скулптура "Монолог", за да уловят ритъма на града като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата.

Инсталацията ще бъде разположена от 15:00 часа на брега на река Марица до моста на бул. "Цар Борис III Обединител". Чрез устройството публиката ще може да слуша звуците на реката. Вдъхновението за звуковата инсталация идва от подобни машини, използвани като акустични локатори за търсене на вражески самолети.

Звуковата разходка ще продължи в 18:00 часа в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневия град, авторът ѝ Матей Франк ще разкаже за работата и престоя си в Пловдив.

Час по-късно Фанис Гиолес ще направи импровизиран концерт със звуците на града и неговите жители, който ще може да се чуе през "Монолог". В изпълнението ще бъдат "преведени" картини от случайни пловдивчани в ноти.

Визуалното изкуство ще се превърне в музикално и рисунките, събирани през последната седмица в различни точки на града, ще могат да бъдат чути. Проектът му "The City Composing" ("Градът композира") е реализиран в Стокхолм, Талин и Хамбург.