Мащабна кампания за имунизация срещу коронавируса на ученици над 12 години започна в Пловдив. Досега инжекции срещу COVID-19 се биеха само на навършилите 16 години.

Първи в града под тепетата ще се ваксинират учениците на 15 години. 

5 деца се ваксинираха в единия от двата кабинета за ваксинация към РЗИ днес. От тази сутрин в Пловдив стартира кампанията за имунизацията на ученици над 12 години.

"Твърдо съм убедена в ползата на ваксината. Вярвам, че рискът е много по-голям, ако бъдат оставени без ваксина. Нищо не ме притеснява, но информационна кампания липсва", сподели майка на ваксинирано дете.

Ваксинацията  се извършва в двата кабинета на регионалната здравна инспекция, както и при личните лекари. Задължително преди поставянето на иглата се изисква подпис от родител и да нямат противопоказания за имузизация.

"Засега желаещите са под 10%, сочи проучването ни сред 4 гимназии", каза директорът РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева пред NOVA.

"Очаквам от тези четири гимназии около 130-140 да преминат в следващите три дни, тоест днес, утре и вдругиден. Това са езиковите гимназии, математическата и хуманитарната гимназия общо взето интересът е слаб, защото имат колебание родителите. Добре е ако искат да имат присъствено обучение на децата си, да бъдат ваксинирани. Това важи и за тази част от учителите, които все още не са ваксинирани за Пловдив. Слава богу, това не е висок процент сред учителите", каза директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.