В Пловдив собственици на заведения се подготвят за посрещането на своите първи клиенти съобразно противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. По искане на ресторантьорския бизнес днес бе решено заповедта от вчера за отваряне на заведенията навън да бъде изменена, като вместо 2.5 метра разстояние да има между масите, да бъде - 1.5 метра. Това реши Коалицонният съвет между Обединени патриоти и ГЕРБ.

Междувременно едно от най-популярните заведения в центъра на Пловдив вече изкара масите и посрещна първи клиенти.

"Няма какво да се тюхкаме. По-добре ли е да седим вкъщи", казва управителката Нина Костадинова пред "24 часа".

Две от общо 20-те маси, които е изкарала, бяха заети тази сутрин от нетърпеливи посетители. Разбира се, всички пиеха кафе в този час на деня. Вчера сутринта масите на същото заведение бяха събрани, а персоналът разчистваше отвътре и изхвърляше залежала стока.

"Неизвестните пред нас още са много. Но постепенно ще трябва да се приспособяваме и пренастройваме бизнеса си", коментира управителката. Телефонът й нон стоп е включен, за да следи пресконференциите в държавата. "Чакам да чуя ще има ли някакви облекчения за нашия бранш, но засега нищо не казват", допълни Костадинова.

Тя и колегите й от бранша разчитат пловдивската община да се съобрази със ситуацията и да им намали тротоарното право. "До избухването на пандемията плащах 3600 лева за 219 квадратни метра. Тогава имах 50 маси. Сега заради дистанцията са 20 и е редно таксата да бъде съобразена", разсъждава управителката.

Служител от съседното заведения каза, че те също възнамеряват да наредят и масите. Той смята, че ще имат клиенти.