Заразата в Перущица е тръгнала от сбирка на евангелисти в ромския квартал "Запад".

Към момента са установени 8 случая на Covid-19, които са свързани с религиозното събрание - 6 в Перущица и 2 в Раковски. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Само от днес положителните проби са 10, петима от Перущица са били на сбирката. Другите двама новозаразени са от Раковски, но и те са свързани с Перущица, защото са присъствали на евангелисткото събиране. Други двама са положителни на контактни от Доспат, има и една положителна хоспитализирана жена. Тя е и единствената хоспитализирана от новозаразените.

"На въпросното събиране са присъствали над 50 души и лектори. На евангелистко събиране е имало много хора от различни области, както и мъж от Варна. Предполагаме, че оттам е дошло пренасянето на вируса", разкри областният управител на Пловдив.

"В квартал "Запад" в града е проведено голямо събиране на хората. Кметът не е бил уведомен, иначе нямаше да се случи", категорична бе Каназирева.

 Кметицата Мария Вълканова обяви, че от днес временно е блокирано движението на жителите на кв."Запад" в град Перущица.

Жителите на квартала няма да могат да излизат извън него. Допустимо ще бъде излизането от там, само в наистина неотложни случаи, като посещение на болница например.