Концесиите за добив на подземни богатства - мрамори в находищата "Белащица - участък "Юг" и "Белащица" в област Пловдив, се спират от днес, съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков в с. Белащица след като инспектира кариерите заедно с кметовете на Пловдив и Родопи - Здравко Димитров и Павел Михайлов, както и областния управител Дани Каназирева.

Новината бе посрещната с аплодисмени от жителите на Белащица и близките села.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков съобщи пред журналисти, че е пристигнал на място по заповед на премиера Бойко Борисов, който е разпоредил незабавни действия след серията протести на местните жители.

Концесиите се прекратяват заради нарушение на екологичното законодателство.

"Направихме среща с изпълнителните директори на дружествата концесионери. На база влезли в сила наказателни престъпления и нарушаване на екологичното равновесие, издадохме заповед за спиране на работата на двете кариери. Държавата си е на мястото" заяви Станков, цитиран от Трафикнюз.

Съгласно Закона за подземните богатства, министърът на енергетиката има право да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. А такова има, защото в Министерството на енергетиката е постъпила информация за издадени три наказателни постановления на концесионера на находище "Белащица" от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Пловдив. Наказателните постановления са издадени, заради извършени нарушения от страна на концесионера на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух. Две наказателни постановление, влезли в сила, са издадени и на концесионера на находище "Белащица-участък "Юг".

До това решение се стигна след поредица от протести на хората, живеещи в близост. Тази сутрин в Пловдив пред сградата на Община "Родопи" се проведе поредният, при който над 100 души от Белащица и околните селища протестираха срещу добива на инертни материали от кариерите над селото.

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Единият от концесионерите има входирано инвестиционно намерение да копае на площ от нови 50 декара, за да добива инертни материали, но според представителя на министерството няма как Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) да е положителна, след като от местното население има толкова остра реакция.