Окончателни присъди за петимата полицейски служители от област Пловдив, обвинени за грабеж на цигари и вземане на подкуп, постанови Върховният касационен съд, като остави в сила решението на Пловдивския апелативен съд, предаде БТА.

Разузнавачът от Криминална полиция към Областната дирекция на МВР - Пловдив П. А. и полицаят от Общинска охрана С. М. са осъдени на по шест години лишаване от свобода. Съдът ги е лишил и от право да заемат длъжност в министерството за период от шест години. На С. М. е наложена глоба от 6000 лева.

Двамата са признати за виновни в това, че през декември 2016 г. в съучастие са извършили грабеж на цигари без бандерол и на пари на обща стойност 41 502 лева, като са употребили сила и са заплашвали човек. Престъплението е извършено в Пловдив.

Полицаят С. М. е признат за виновен и по второ обвинение - за това, че през март 2017 г. в Раковски, в съучастие с началника на местното районно управление Г. И. и полицаите от същото управление В. Г. и Ж. К., са взели подкуп от 10 000 евро от пловдивски бизнесмен.

Началникът на районното управление в Раковски Г. И. Е осъден на пет години затвор и глоба в размер на 5 000 лева. Също така е лишен от право да заема длъжност в МВР за срок от шест години.

Полицаят В. Г. Ще трябва да изтърпи наказание от четири години лишаване от свобода, да плати глоба от 4000 лева и остава без право да заема длъжност в министерството през следващите пет години.

Другият полицай Ж. К. е осъден на три години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Наложена му е глоба от 3 000 лева, като е лишен от право да заема длъжност в това министерство за четири години.