Район "Централен" започва обследване на Часовниковата кула на Сахат тепе, съобщи кметът Георги Стаменов. На кулата ще бъде монтирано скеле, което ще осигури достъп на експерти. Те ще установят какво е състоянието й и ще направят предписание за необходимите ремонтни дейности.

От първоначален оглед става ясно, че металната обшивка на покрива има нужда от смяна. Обследването ще изясни каква част от нея, както и от дървената покривна конструкция, трябва да се подмени.

Част от обшивката на кулата се откърти и падна под напора на силен вятър, а това оголи носещата конструкция на покрива, която се уврежда вследствие на атмосферните условия. Интересен факт е, че в миналото часовниковата кула се е използвала за наблюдение на града за пожари, а биенето на камбаната и топовен изстрел оттам известявали населението за избухването им.

"Цялостното възстановяване и социализацията на Сахат тепе, както и възраждането на кафенето там, са част от целите, които смятам да осъществя до края на мандата", е коментирал кметът на "Централен" Георги Стаменов, цитиран в съобщението.

Прочутата Часовникова кула се издига на запад от Трихълмието на Сахат тепе (в превод от турски означава Хълма на часовника). От площад "Римски стадион" до кулата се стига пеша за 5-6 минути. Най-ранното сведение за нея е от 1623 г. В сегашния си вид е построена през 1812 г. и е висока 17,5 м. През 1883 г. в нея е поставен нов голям часовник, изработен във Виена. В момента, около самата часовникова кула има малък парк, който е предпочитано място от младите хора в града за късни летни срещи.