Днес започват работа на терен екипите за представителното проучване за Covid-19 в Пловдив. Домакинствата в 6-те района на града са вече определени на случаен принцип. Те са 500, a участието в проучването ще е доброволно.

От район "Централен" започва обиколката на екипите, в които участват по един представител на РЗИ и доброволец-студен от Медицинския университет (МУ).

"Апелирам към хората, които ще получат писма и ще бъдат посетени, за разбиране и съдействие", призова областният управител Дани Каназирева и уточни, че участниците ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.

Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията на ДКЦ "Свети Георги". За квартал "Столипиново" тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към МУ-Пловдив по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Пловдив е избран за това проучване неслучайно - градът се намира се в центъра на България, могат да се обхванат различни групи от жителите, а здравната система има капацитет и е добре подготвена. Проучването трябва да приключи до 15 юни.