Започнаха аварийни работи по възстановяване на нормалната проходимост на река Чая и укрепване на компрометираната дига в пловдивското село Катуница. След обилните дъждове през последните дни, дигата се пропука. Спешната реконструкция и възстановяване на подпорната стената са разпоредени от премиера Бойко Борисов, а за да започнат те, преди това е необходимо специална техника да пренасочи коритото на реката, заяви на място министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с експерти от Басейнова дирекция и Напоителни системи направиха обследване на района.

Започва да се отваря старото русло на реката, където тя е текла до преди няколко години, за да може да започне веднага ремонтът на подпорната стена.

Ремонтът ще продължи колкото време е необходимо, за да бъде бъде обезопасено коритото на реката.  

Министър Димов потвърди думите на жителите на селото, че в годините неколкократно са подавани сигнали до различните институции за незаконен добив на инертни материали на мястото в коритото на реката и случаят е в ръцете на Прокуратрата.

Обявеното в селото частично бедствено положение ще продължи, докато не бъде укрепена подпорната стена на реката, заяви от своя страна и областният управител на Пловдив Здравко Димитров, който също беше в Катуница.

По думите му обаче, има много случаи като тези с дигата на река Чая и тъй като законът не е урегулирал подобни казуси, много трудно се работи по тях. Затова са нужни законодателни промени, подчерта Здравко Димитров.

Първите къщи на Катуница се намират на 50-60 метра от участъка на пропадналата дига. Засега ескпертите казват, че опасност Катуница да бъде залята няма.

От тук нататък, укрепването на дигата ще бъде поето от Министерство на земеделието, храните и горите, а разходите ще бъдат поети от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.