Започна ремонтът на един от големите булеварди в Пловдив - "Марица - Юг". Натоварената отсечка вече е затворена за движение. Със сумата от над 5 млн. лева ще бъде подменена канализацията, ще се разширят тротоарите, а паважът - заменен с асфалт, предаде БНТ.

Участъкът между Водната палата и булевард "Източен" е един от най-натоварените в Пловдив, коментират живеещи по "Марица - Юг".

"Най-после ще бъде махнат паважът, който създава много шум. Прозорецът на спалнята ми е точно насам обърнат. Като бяха гаражите, до някъде спираха шума. Сега като ги махнаха, вътре в спалнята ми нахлу страхотен шум", каза пловдивчанинът Христо Ацалов.

Поне до средата на септември шумът ще е само от работещите багери. Освен нова пътна настилка и водопроводна система от общината обещават и разширяване на зелените площи. По брега на Марица ще се появят и атракциони.

"С детските площадки, спортните площадки, фитнеси на открито, кучешки площадки и т.н. Тук подменяме осветление, създаваме кабелна мрежа. Общината започна да изгражда собствена кабелна мрежа. По-късно ще бъдат използвани тези кабелни мрежи за поставяне на камери за наблюдение", каза кметът Иван Тотев.

Това е първият от общо три лота по Оперативна програма "Региони в растеж", по която ще бъде ремонтирана една голяма част от градската мрежа. В нея попадат и булевардите "Марица - Юг", "Източен", "Княгиня Мария Луиза" и "Цар Борис ІІІ Обединител".

"Общият договор е 210 дни. Ще направим всичко възможно много по-бързо да се случи", допълни кметът.

Паважът от булевардите ще замени калдъръма в някои от малките улички в крайните квартали на града. Камъните от там пък ще се използват при ремонтите в Стария Пловдив, обясниха от общината.