Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Пловдив разположи мобилна автоматична станция (МАС) в град Стамболийски, чрез която ще се осъществи мониторинг на атмосферния въздух, съобщиха от екоинспекцията.

Екоинспекцията предприема тези действия заради многобройни сигнали от жителите на населеното място за миризми и замърсяване на въздуха от голямо производствено предприятие в града. Местните жители твърдят, че става дума за силно токсичния газ метилмеркаптан, изпускан от завода за целулоза и хартия "Монди Стамболийски" ЕАД, който се носи из целия град, а понякога стига и до Пловдив.

Измерванията на основните показатели за качеството на атмосферния въздух ще се извършват непрекъснато в рамките на 4 последователни денонощия. Мобилната станция е позиционирана на посочено от кмета на общината място.

След приключване на измерванията, всички обобщени данни ще бъдат анализирани и предоставени на Регионалната здравна инспекция - Пловдив, за да се оцени от компетентната институция рискът и въздействието върху общественото здраве.