Сблъсък на жп релсите край Пловдив прати две жени в болница. Инцидентът стана на прелеза в село Скутаре. Двете жени в автомобила са оцелели, но са настанени с тежки наранявания в болница в Пловдив.

От лечебното заведение, в което са настанени пострадалите, съобщиха, че лекарите се борят за живота на по-възрастната жена. Тя е в интензивно отделение на апаратно дишане с тежка черепно-мозъчна травма.

"Това, което се е случило, е неправилно преминаване на железопътния прелез. Жената е преминала при задействана звукова и светлинна сигнализация и свалени бариери. Машинистът е подавал сигнал, но въпреки всичко автомобилът е преминал", обясни директорът на НКЖИ - Пловдив инж. Георги Вардев пред NOVA.

Той посочи, че има много подобни случаи, при които водачите бързат да преминат преди влака, при задействана сигнализация.

"Има тенденция от професионални шофьори на тежкотоварни камиони, които също не спазват подобни правила", добави Вардев.

Статистика показва, че подобен инцидент не се е случвал скоро на прелеза в Скутаре. При други подобни съоръжения, стопанисвани от НКЖИ, обаче те са постоянно, разкри директорът на НКЖИ - Пловдив.

Кметът на Скутаре Стоян Добрев посочи, че от разговор с хората, били на място, е станало ясно, че инцидентът е станал заради заледени прозорци на ударения автомобил.

От БДЖ обясниха, че по разказ на машиниста, жената е карала наравно с локомотива и се е опитала да мине преди него.

"Тя не е идвала успоредно. Тя идва от северната страна и пресича прелеза. Влакът обаче идва от източната и удря колата отстрани", поясни Добре.

Инж. Вардев посочи, че прелезът ще бъде премахнат, като на мястото ще се изгради надлез и пасарелка. Това трябва да стане до края на 2023 г.