Десетки незаконно загробени животни откриха в землището на пловдивското село Марково след сигнал от жителите на населеното място. Проверката е доказала, че животните са заравяни през последните месеци без да се спазват санитарните норми.

Неприятната миризма в близост до кравефермата е осезаема. Видимите останки от мъртви животни са разхвърляни около обекта на фирмата "Шато Марково", в която се отглеждат и овце, предаде БНТ.

"Имаме постъпили жалби от собственици на съседни имоти и по повод това, че се изхвърлят торове в лозовите им масиви. Неколкократно сме уведомявали собственика на кравефермата да вземе съответните мерки. Такива обаче не са взети, сега се надявам да се задейства", заяви кметът на Марково Десислава Терзиева.

При първоначалния оглед, собственикът на фермата Стефан Йосифов заявил само "Сгреших!". Той показал едно от местата, където заровил животни, други три обаче били открити от Терзиева и полицията. Там са установени трупове на овце, агнета и телета.

В проверката са се включили всички институции, които контролират дейността на фермите в страната - Агенцията по безопасност на храните, Басейнова дирекция, Инспекцията по околната среда и водите.

Мястото, където е констатирано загробването, не е съгласувано с Басейнова дирекция и другите институции, както изисква законът.

"Случаят не е уведомен инсинератор за умрелите животни, не е извършено трупосъбирането и съответно изгарянето. Извършено е загробване на място, което според мен е противозаконно", допълни д-р Христо Кацаров от БАБХ в Пловдив, отдел "Здравеопазване на животните".

След констатираните нарушения на закона от полицията се очаква да докладват резултатите от огледа на районната прокуратура.

"Може да се вземе разрешителното на обекта, при системни и груби нарушения, ако продължава по този начин на нарушение на законодателството за ветеринарномедицинската дейност", каза още д-р Христо Кацаров.

Районът с труповете на животните ще бъде разчистен и дезинфекциран още днес. Вече е уведомена фирма, която ще изрови измрелите животни и ще ги извози до екарисаж.

От Басейнова дирекция - Пловдив са подали сигнал до "ВиК", които да наблюдават резултатите от пробите, с които замерват питейната вода в региона.