В Община Първомай от днес се изисква зелен сертификат за достъп до административната сграда за служителите. Тези от тях, които нямат удостоверение за ваксинация или преболедуване от COVID-19, ще трябва да се тестват периодично. 

Изискването не засяга гражданите, които посещават фронт офиса на общинската администрация. За тях остава задължението да са с предпазна маска. 

В сградата е обособен пункт, където да се правят бързи антигенни тестове, осигурени от общината. "Тестове са осигурени за месец, след това ще се направи равносметка дали има нови ваксинирани служители и се как се развива пандемията, тогава може да се премине на тестване два пъти в седмицата", добавя Митков. 

Кметът на Първомай Николай Митков обясни пред БНР, че решението за предприемане на тази мярка е взето заради увеличаващата се заболеваемост и очакваните повече случаи на варианта Омикрон. 

"Смятам, че това е мярка, която първо предпазва служителите, прави филтър на влизане за работа, тъй като осемчасовият работен ден е доста дълго време, в което хората са заедно. От друга страна самите граждани, които влизат във фронт офиса или в данъчна служба, да знаят, че служителите са тествани или са със сертификат", каза още Николай Митков.

Първомай е втората община в областта след Кричим, която въвежда това правило за достъп.