Уникалните цветни мозайки от Голямата базилика в Пловдив се завръщат отново на мястото си след продължителна реставрация. Специалистите вече редят съхранените находки, които ще бъдат експонирани на две нива под защитна сграда. Римските мозайки от 4 и 5 век представят наследството на древен Филипопол.

Над две хиляди квадратни метра мозайки от базиликата ще бъдат разположени под специално защитно съоръжение. Майсторите на Филипопол са изградили двата мозаечни слоя един върху друг, тъй като сградата е пропаднала и се е наложило поставяне на нов под.

"Мозайката беше в изключително тежко състояние, престоявайки 30 години в неблагоприятни условия, така че ние я стабилизирахме, почистихме, отделихме я от терена и я реставрирахме в ателие", обясни реставраторът Елена Кантарева пред БНТ.

Част от мозайките са прехвърлени върху нови основи и вече се редят от реставраторите. На долното ниво ще могат да се видят едновременно и двата мозаечни пода.

"Имаме съществена разлика, докато долната мозайка е изцяло геометрична с наистина много красиви, изключително богати орнаменти, в горната вече присъстват растителни и животински изображения", поясни реставраторът.

Проучвателните дейности в Голямата базилика продължават, като едновременно се довършва и защитната сграда. Археологическият обект ще бъде открит в края на септември.